Koronavírus: Koronavírus usmrtil vo svete už vyše 813.000 ľudí

26.08.2020 Celý región

Paríž 25. augusta (TASR) - Nový koronavírus usmrtil vo svete od konca decembra už najmenej 813.733 ľudí. Ukazál to v utorok výpočet tlačovej agentúry AFP, ktorá vychádzala z oficiálnych údajov dostupných k 13.00 h SELČ. Nákaza koronavírusu sa prvýkrát objavila v Číne na trhovisku v meste Wu-chan.

Celkovo bolo vo svete zaznamenaných najmenej 23.689.860 prípadov infekcie. Z nich najmenej 15.098.600 ľudí je teraz pokladaných za vyliečených.

Údaje, získané od úradov jednotlivých štátov a od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), sú pravdepodobne len časťou skutočného počtu infekcií. Mnohé krajiny testujú len prípady s príznakmi alebo len najvážnejšie prípady.

V pondelok bolo po celom svete zaznamenaných 4252 nových úmrtí a 222.172 nových prípadov nákazy. Na základe najnovších správ najviac nových úmrtí bolo v Indii (848), po nej nasledovala Brazília (565) a Spojené štáty (450).

Spojené štáty zostávajú najviac zasiahnutou krajinou celkovo so 177.284 úmrtiami z 5.741.088 prípadov nákazy. Najmenej 2.020.774 ľudí bolo vyhlásených za vyliečených.

Po USA sú najviac zasiahnutými krajinami Brazília, Mexiko, India a Spojené kráľovstvo.

Krajinou s najväčším počtom úmrtí v porovnaní s jej obyvateľstvom je Belgicko - má 86 mŕtvych na 100.000 obyvateľov. Po ňom nasleduje Peru (84), Španielsko (62), Spojené kráľovstvo (61) a Taliansko (59).

Latinská Amerika a Karibik hlásili celkovo 261.078 úmrtí z 6.782.464 prípadov infekcie, Európa 213.414 mŕtvych z 3.761.932 nakazených a USA a Kanada spoločne 186.398 úmrtí spomedzi 5.866.206 infikovaných.
 
 

Pásmo Gazy je v totálnej karanténe, zistili tam prípady nákazy

Gaza 25. augusta (TASR) – Prvé prípady nákazy koronavírusom mimo karanténnych zariadení zistili v husto zaľudnenom pásme Gazy. V pondelok večer to oznámil informačný úrad palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, ktoré v enkláve vládne. Zároveň úrad oznámil, že v celom pásme bude platiť 48-hodinová úplná karanténa (lockdown), a to už od pondelka večera. Uviedla to tlačová agentúra DPA.

Podľa Hamasu zaznamenali v pásme Gazy štyri nové prípady infekcie a všetko sú to členovia tej istej rodiny v utečeneckom tábore al-Mughasí, kde žije približne 120 000 ľudí.

Na základe všeobecnej karantény musia zostať zatvorené vzdelávacie inštitúcie, mešity a trhoviská.

V pobrežnom palestínskom pásme žijú v nepriaznivých podmienkach celkovo dva milióny ľudí.

Podľa katastrofického scenára sa tam očakávalo rýchle šírenie koronavírusu, ale obavy sa dosiaľ nepotvrdili a pandémia má v tejto oblasti zatiaľ mierny priebeh.

V pásme Gazy sa nachádza okolo 20 karanténnych zariadení - všetky sú mimo husto obývaných oblastí. V týchto zariadeniach zatiaľ zistili všetkých 105 doterajších prípadov nákazy koronavírusom.

Od zaznamenania prvých infikovaných ľudí na palestínskych územiach 5. marca je karanténa povinná pre každého človeka vstupujúceho na tieto územia. Z ochorenia COVID-19 spôsobovaného novým druhom koronavírusu sa vyliečilo asi 72 ľudí.
 
 

Pri prejazde cez Rakúsko je potrebné nové tlačivo o tranzite

Bratislava 25. augusta (TASR) – Pri prejazde cez Rakúsko potrebujú Slováci nové tlačivo o tranzite. Ide o aktuálne nariadenie ministra zdravotníctva Rakúskej republiky. Rakúske orgány odporúčajú mať tlačivo vypísané a vytlačené, aby sa predišlo kolónam na hraničných priechodoch. TASR o tom informovala Michaela Paulenová z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR.

Na slovensko-rakúskych hraniciach sa v určitých časových intervaloch vykonávajú aj zdravotné kontroly, a to merania telesnej teploty. Na vstupe do Rakúska teda môže dochádzať k zdržaniu, podotkla Paulenová.

„Vstup do Rakúska zo Slovenskej republiky pre občanov SR je v týchto dňoch možný bez ďalších obmedzení s výnimkou zdržania na cestách kvôli kontrolám," dodala.

V súvislosti s novým nariadením dokladovať prejazd tlačivom o tranzite, sa cez víkend tvorili rozsiahle kolóny. Cestujúci čakali 10 až 14 hodín, hovorí Paulenová. Najhoršia situácia bola podľa nej v noci zo soboty na nedeľu, kedy bolo zdržanie spôsobené vypĺňaním tlačiva o vstupe na územie Rakúska.

„V nedeľu sa situácia zlepšila, boli vykonávané iba náhodné kontroly. Minister zdravotníctva Rakúska uviedol, že prišlo k nesprávnej interpretácii nariadenia, kde nie je uvedená povinnosť kontrolovať každú prichádzajúcu osobu alebo vozidlo," priblížila Paulenová.
 
 

Koronavírus zvýšil zisk predajcovi elektroniky Best Buy o vyše 80 %

Richfield 25. augusta (TASR) - Americký maloobchodný reťazec Best Buy oznámil za 2. kvartál súčasného obchodného roka rast tržieb aj zisku. Prispela k tomu pandémia nového koronavírusu, ktorá zvýšila dopyt po elektronike, keďže mnohé firmy nechali zamestnancov pracovať z domu.

Jeden z najväčších predajcov elektroniky na svete v utorok informoval, že v 2. kvartáli obchodného roka 2020/2021, ktorý sa skončil 1. augusta, dosiahol čistý zisk 432 miliónov USD (364,65 milióna eur). Medziročne to znamená rast o 81,5 %.

Tržby dosiahli 9,91 miliardy USD, čo predstavuje rast o 4 %. Porovnateľné tržby sa zvýšili o 5,8 %. Aj v tomto prípade výsledok prekonal očakávania analytikov, ktorí počítali s 3,7-percentným rastom porovnateľných tržieb, pričom celkové tržby očakávali na úrovni 9,71 miliardy USD.

Spoločnosť však zároveň upozornila, že v 3. štvrťroku sa rast tržieb pravdepodobne spomalí. Dôvodom je rast nezamestnanosti a možné komplikácie v oblasti dodávok.

(1 EUR = 1,1847 USD)
 
 

Libanon zaznamenal najvyšší počet úmrtí od vypuknutia nákazy

Bejrút 25. augusta (TASR) - V Libanone za posledných 24 hodín zaznamenali 12 nových úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobované novým koronavírusom. Ide o najvyšší prírastok úmrtí od februára, keď v tejto blízkovýchodnej krajine potvrdili prvé prípady nákazy. Informovala o tom agentúra AFP.

Libanonské ministerstvo zdravotníctva v utorok oznámilo 532 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Celkový počet infikovaných v krajine dosiahol 13.687, z čoho 138 ľudí v spojitosti s nákazou zomrelo.

Libanon od 21. augusta zaviedol nové obmedzenia pohybu osôb po tom, ako sa denné počty nakazených v posledných týždňoch prudko zvýšili. K tomuto nárastu došlo po explózii v prístave v hlavnom meste Bejrút.

Úrady od piatku nariadili na obdobie dvoch týždňov zatvorenie trhovísk, nákupných centier, telocviční a plavární. V krajine takisto zaviedli nočný zákaz vychádzania, uviedla na svojej webovej stránke stanica BBC.

Pri explózii v bejrútskom prístave 4. augusta prišlo o život najmenej 180 osôb a približne 6000 utrpelo zranenia. O strechu nad hlavou prišlo zhruba 300.000 ľudí.

Libanonský minister zdravotníctva tento mesiac upozornil, že kapacita nemocníc v súvislosti s liečbou pacientov s koronavírusom sa napĺňa po tom, ako výbuch spôsobil preťaženie nemocníc a vyvolal nárast prípadov COVID-19.

Libanon už pred pandémiou trpel hlbokou hospodárskou krízou. Pandémia koronavírusu a výbuch v prístave situáciu ešte zhoršili.
 
 

Počet nakazených koronavírusom v Nemecku stúpol o 1576

Berlín 26. augusta (TASR) – Počet potvrdených prípadov koronavírusu v Nemecku stúpol za utorok o 1576 na celkových 236 429. Ukázali to údaje zverejnené v stredu Inštitútom Roberta Kocha pre infekčné choroby.

Nahlásené boli aj tri ďalšie úmrtia na ochorenie COVID-19 spôsobované koronavírusom a ich celkový počet je tak v Nemecku 9280. Za posledný deň sa uzdravilo 1300 osôb, sumarizuje tlačová agentúra Reuters.
 
 

Počet prípadov nákazy prekročil na Ukrajine 110 000

Kyjev 26. augusta (TASR) – Ukrajina zaznamenala v stredu v priebehu uplynulých 24 hodín 1690 nových prípadov nákazy koronavírusom. Celkový počet prípadov prekročil 110 000. Informovala o tom agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinskú Radu pre národnú bezpečnosť a obranu.

Počet úmrtí súvisiacich s chorobou COVID-19 stúpol o 36, píše agentúra TASS.

Úrady hlásia 584 novo vyliečených pacientov. Celkovo sa vyliečilo už 53 454 nakazených.

Počet nových prípadov infekcie na Ukrajine začal v auguste prudko narastať – aj napriek tomu, že tam opätovne zaviedli niektoré obmedzenia.

Koronavírusom sa nakazila aj bývalá premiérka Julija Tymošenková. Hovorkyňa jej strany Vlasť (Baťkivščyna) Maryna Soroková cez víkend na Facebooku uviedla, že stav Julije Volodymyrivny je naďalej vážny. Bývalá premiérka začala dostávať intenzívnu liečbu.
 
 

Rusko zaznamenalo 115 úmrtí ľudí s pozitívnym testom na koronavírus

Moskva 26. augusta (TASR) – Rusko zaznamenalo v stredu 4676 nových prípadov nákazy koronavírusom a 115 súvisiacich úmrtí za posledných 24 hodín. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na protivírusové krízové centrum.

Celkový počet nakazených stúpol na 970 865. Chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, dosiaľ podľahlo 16 683 pacientov, čo predstavuje z 1,72 percenta z celkového počtu infikovaných.

V priebehu utorka sa vyliečilo ďalších 6403 ľudí. Z nákazy sa celkovo vyliečilo už 786 150 pacientov, čo predstavuje 80,9 percenta z celkového počtu infikovaných. Percentuálny nárast počtu nakazených už 11 dní neprekročil hodnotu 0,5.
 
 

Počet nakazených je podľa infektológov v Maďarsku nízky

Budapešť 26. augusta (TASR) – Počet nakazených novým koronavírusom považujú odborníci v Maďarsku za nízky, uviedol to pre verejnoprávnu televíziu M1 primár Ústavu hematológie a infektológie Juhopeštianskej nemocnice Centrum János Szlávik. Informovala o tom v stredu agentúra MTI.

Podľa Szlávika sa počet nových prípadov v Maďarsku každodenne pohybuje v dvojciferných číslach, pričom v iných krajinách pribúdajú každý deň stovky nových prípadov.

Primár však varoval, že so začiatkom školského roka a s nástupom chladnejšieho počasia môže počet nakazených opäť narásť. Dodal, že v takom prípade budú potrebné ďalšie opatrenia, pričom však nie je isté, že taká situácia naozaj nastane.

„Najdôležitejšie je, aby do školy nešli choré deti. Pomôže však aj to, keď bude dieťa brať do školy len jeden rodič, keď sa medzi sebou nebudú miešať žiaci rôznych tried a taktiež to, keď si budú učitelia držať odstup alebo nosiť rúška," povedal Szlávik.

V súvislosti so sprísnením hraničných kontrol sa primár vyjadril, že je potrebné posilniť kontroly na hraničných priechodoch s krajinami, v ktorých sa zvyšuje počet nakazených. Dodal, že medzi novými nakazenými v Maďarsku sú aj cudzinci, ktorí do krajiny prišli zo štátov považovaných z epidemiologického hľadiska za nebezpečnejšie.
 
 
 

Druhá vlna koronavírusu môže Francúzsko zasiahnuť v novembri

Paríž 26. augusta (TASR) – Druhá vlna pandémie koronavírusu by mohla Francúzsko zasiahnuť v novembri, povedal poradca vlády Jean-Francois Delfraissy v stredu pre miestne médiá. Novou správou je aj to, že prístavné mesto Marseille sprísnilo v boji s nákazou opatrenia. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

Úrady v Marseille v utorok večer oznámili, že bary a reštaurácie musia mať kratšie otváracie hodiny. Zároveň rozšírili v období od 26. augusta do 30. septembra povinné nosenie rúšok v tomto juhofrancúzskom meste.

„Sú obavy, že druhá vlna príde v novembri," uviedol pre televíziu France 2 profesor Jean-Francois Delfraissy. Ten šéfuje vedeckej rade, ktorá radí vláde počas pandémie.

Francúzsko má siedmy najvyšší počet úmrtí na ochorenie COVID-19 na svete a vláda pozorne sleduje údaje, aby videla, či je nutné zaviesť nové obmedzenia alebo karanténu.

Na základe nových opatrení musia mať bary a reštaurácie v Marseille zatvorené od 23:00 do 06:00 SELČ, hoci predtým mohli mať otvorené do polnoci či do 01:00 SELČ.

Povinné nosenie rúšok bude teraz povinné vonku na verejných priestranstvách vo všetkých štvrtiach mesta; predtým boli povinné len v niektorých mestských oblastiach.

Francúzske ministerstvo zdravotníctva hlásilo v utorok 3304 nových prípadov infekcie, čo je výrazne pod dennými maximami zaznamenanými minulý týždeň. Čoraz viac však majú pozitívne testy mladí dospelí.

Celkový počet úmrtí na COVID-19 vo Francúzsku bol v utorok 30 544, dodal Reuters.
 
 

Chorvátsko hlási nový denný rekord — 358 prípadov nákazy

Záhreb 26. augusta (TASR) - V Chorvátsku pribudlo v stredu za posledných 24 hodín 358 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Ide o najvyšší počet od začiatku pandémie. Informovala o tom agentúra DPA.

Predchádzajúci rekordný prírastok nových prípadov za deň (265) úrady naposledy zaznamenali uplynulý piatok. Počet osôb, ktoré mali pozitívne výsledky testov na koronavírus SARS-CoV-2, tak v Chorvátsku od začiatku pandémie stúpol na 8888. Na komplikácie spôsobené ochorením COVID-19 doteraz zomrelo 175 ľudí.

Počet aktívnych prípadov nákazy je 2351. V samoizolácii sa nachádza 7993 ľudí.

Najviac postihnutými oblasťami sú Šibenicko-kninská a Splitsko-dalmatínska župa, ktoré sa nachádzajú na pobreží Jadranského mora. Ide zároveň o hlavné turistické destinácie.

Z 358 nových prípadov bolo 138 zaznamenaných práve v Splitsko-dalmatínskej župe. Ďalších 67 prípadov úrady hlásia z hlavného mesta Záhreb.

Členské štáty EÚ susediace s Chorvátskom vrátane Talianska, Slovinska a Rakúska už varovali svojich občanov pred cestovaním do tejto balkánskej krajiny. Nemecká vláda varovala občanov pred dovolenkou v Šibenicko-kninskej a Splitsko-dalmatínskej župe.

Turizmus je najdôležitejším priemyslom Chorvátska, ktoré sa pre zahraničných návštevníkov otvorilo 1. júla. Chorvátske úrady pripisujú vinu za súčasné zhoršenie situácie mladším turistom a klubom na pobreží. Premiér Andrej Plenkovič minulý týždeň pripustil, že vláda uvoľnením karanténnych opatrení išla do rizika v snahe pomôcť cestovnému ruchu.
 
 
 

Vyberte región